You are currently viewing Произход и символика на вратата!

Произход и символика на вратата!

Вратата е изобразяване на всеки народ. Тя е преход от външният към вътрешният свят и обратното. На входните врати има праг, който според някои народности защитава и предпазва живущите от лоши духове. В Япония например посипват прага със сол, като мислят, че така се предпазват от недоброжелатели. Тази традиция се популяризира и в Европа, до колкото в някои държави има ритуал относно прагът. Той трябва да се прескача, не да се настъпва, след сватба булката да се пренася на ръце и т.н.

Значение на прага според цвета му

Прагът има голямо предназначение и символика по цял свят. Археолози попадат на единични и двойни врати в гробниците на Древен Египет, изработени от дърво и запазени максимално заради сухият климат, който е характерен за този регион. В страни в които климата е влажен, било необходимо вратите да се поставят в рамка с вертикални и хоризонтални подпори. Най-древните врати произведени от маслиново дърво се намират в храма на Цар Соломон. По времето на Омир пък рамките били обвити със сребро или месинг. А за изработката на вратите се е използвал материал от дъб или кедър.

врата от дърво

Божества и врати

Едни от най-известните и емблематични врати през вековете са на базиликата Сан Амброджо в Италия. Легенда гласяла, че покровител и пазител на вратите е древноримският бог Янус. Друго поверие гласяло, че да поканят бог Янус в дома си хората монтирали вратите да се отварят на вътре, като по този начин отправяли молитва към него. По време на война портите били отваряни – Бог Янус да подпомага стражите в боя. А във време на мир били затваряни. Затова Янус е почитан като пазител и символ на ново начинание. Във Филаделфия вратите на църквите се боядисвали в червено, символизирайки безопасност и сигурност и най-вече червеният цвят хората свързвали с кръвта на Исус Христос и неговата саможертва. В древността и в Средните векове, селищата били иззидани с защитни стени и да се влезе в селищата са се използвали портални врати.

Материали за изработка

За направата на входните врати са се ползвали материали от мед и дърво, които били доста опростени (изчистени и семпли). Главно хората са залагали на метални и оловни врати през Втората Световна Война. Вече 60-те години започва развитието на стила и дизайна на входните врати, различни и интересни модели и подобряване на материала за направата им. Дори в днешно време се е запазил древният старинен стил и дизайн, но материалът за направата на вратите е MDF или HDF. С времето наблюдаваме как се е развило производството, качеството и сигурността на вратите, но и същевременно се е запазила древността изразена в ретро модели.

Вашият коментар