You are currently viewing Видове интериорни врати по дизайн

Видове интериорни врати по дизайн

Най-простият и евтин дизайн. Всъщност това е рамка, изработена от дървени греди и два листа от MDF. Такава елементарна форма обаче ви позволява да поддържате постоянни геометрични размери. А размерите са основното за вратата, или по-скоро тяхната неизменност. Веднага щом вратата се промени по размер, започват проблеми: тя не се затваря или не спира да приляга плътно към касата. За да не се огъват крилата от MDF от всяко натискане и освен това от желание да подобрят по някакъв начин звукоизолацията на такава врата, вътре се полага пълнеж от картон. Въпреки простотата и минималното тегло, този пълнеж доста ефективно изпълнява функциите си.

Облицовка на интериорните врати

За облицовка на интериорни врати се използват бюджетни покрития: меламинова хартия (ламинат), различни филми на базата на PVC или еко фурнир.

За да ги направят по-интересни по отношение на дизайна, върху повърхността на крилото на вратата се правят вдлъбнатини, имитиращи панели. В местата на фрезоване се полагат допълнителни пръти, а MDF се използва по-плътно. Трябва да се отбележи, че фрезованите врати са по-издръжливи. Евтините модели врати са покрити с PVC филм или еко фурнир, моделите са по-скъпо завършени с фурнир или боядисани с емайл. Дизайнът на фрезованите врати, с покритие от филмови материали, предполага наличието на ръб в краищата на крилото. Тя, традиционно, е тяхната слаба точка.

интериорна врата за дома

Има и друг вид панелни врати, в които вдлъбнатините не са за красота, а за стъкло. Те са залепени в този жлеб, изравнен с повърхността. Благодарение на красивото стъкло, цялата височина на крилото на вратата, тези модели изглеждат много модерни и стилни. Трябва да кажа, че интериорните врати не винаги са евтин и лек дизайн с пълнеж от пчелна пита. И трите модификации се срещат на пазара с непрекъснато пълнене от борова дървесина, MDF или ПДЧ, без вътрешни кухини.

Сглобяеми врати

Дизайнът на тези врати се характеризира с това, че крилото на вратата не е цяло, а сглобяемо, състоящо се от много части. По принцип „кралят“ в мебелната индустрия е свързваща лента, която затваря цялата конструкция с нейните краища. В крилата на вратите има горно и долно чекмедже, към което са прикрепени вертикални части на стойката. Оказва се рамката около периметъра на платното, вътре в която в жлеба са прикрепени останалите части и стъкло. Царски и конюшни се събират върху замазки и дюбели. Ако всичко това не е залепено плътно, теоретично такива врати могат да бъдат разглобени и отново сглобени, например, за да се замени повреден елемент. Друг плюс е липсата на ръбове. Всяка част преди монтажа е обвита с филмово покритие, а краищата са прибрани в каналите и те не се виждат. Отговорните производители правят частите на царите и стойката непокътнати, без вътрешни кухини. Елементите вътре в рамката могат да бъдат кухи, с пълнеж от пчелна пита. По този начин се поддържа баланс между маса и структурна твърдост.

Като покритие се използва еко фурнир или PVC филм, но се срещат и фурнировани модели.

Вашият коментар