You are currently viewing Видове интериорни врати по дизайн

Видове интериорни врати по дизайн

Какво представляват в основата си всички врати

Най-простият и евтин дизайн определящ вратите, говори, че всъщност това е конструкция, изработена от греди (дървени) и два листа от MDF. Такава елементарна форма обаче Ви позволява да поддържате постоянни геометрични размери. А размерите са основното за вратата или по-скоро тяхната неизменност. Веднага щом вратата се промени по размер, започват проблеми: тя не се затваря или не спира да приляга плътно към касата. За да не се огъват крилата от MDF от всяко натискане и освен това от желание да подобрят по някакъв начин звукоизолацията на такава врата, вътре се полага пълнеж от картон. Въпреки простотата и минималното тегло, този пълнеж доста ефикасно изпълнява ролята си.

Облицовка на интериорните врати

За облицовка на интериорни врати се прилагат бюджетни покрития:

  • меламинова хартия (ламинат);
  • различни филми на базата на PVC;
  • еко фурнир;
  • естествен фурнир.

Като покритие се използва често еко фурнир или PVC филм, но се срещат и фурнировани модели. За да ги направят по-интересни по отношение на дизайна, върху зони по крилото на вратата се поставят панели с различни вдлъбнатини, имитиращи различни шарки. На местата на фрезоване се полагат допълнителни подложки. Трябва да се отбележи, че фрезованите врати са по-издръжливи. Евтините модели врати са покрити с PVC филмово покритие или така нареченият еко фурнир, а моделите с по-скъпа цена са завършени с естествен фурнир или боядисани с емайл. Дизайнът на фрезованите врати, с покритие от филмови PVC материали, предполага наличието на ръб в краищата на крилото. Тя традиционно е тяхната слаба точка.

интериорна врата за дома

 

Има и друг вид панелни врати, при които във вдлъбнатините e поставено стъкло. Те са залепени в този жлеб, изравнен с повърхността. Благодарение на красивото стъкло при част или по цялата височина на крилото, тези модели имат външен вид, отличаващ се с много модерно и стилно излъчване.

Пълнежът при интериорните врати

Относно пълнежа трябва да кажем, че интериорните врати невинаги са с евтин и лек дизайн и пълнеж от пчелна пита. И трите модификации се срещат на пазара – с непрекъснат пълнеж от борова дървесина, MDF или ПДЧ, без вътрешни кухини. Елементите вътре в крилото могат да бъдат различни, но винаги се следи за добрия баланс между маса и структурна твърдост.

Сглобяеми врати

Дизайнът на тези врати се отличава с това, че крилото на вратата не е цяло, а сглобяемо, състоящо се от много части. По принцип „кралят“ в мебелната индустрия е свързваща лента, която затваря цялата конструкция с нейните краища. В крилата на вратите има горна и долна част, към която са прикрепени вертикални части на конструкцията. Ако всичко това не е залепено плътно, теоретично подобна изработка при вратите довежда до възможността, те да могат да бъдат разглобени и отново сглобени, например, за да се замени повреден елемент, например стъкло. Друг плюс е липсата на ръбове. Всяка част преди монтажа е обвита с филмово покритие, а краищата са прибрани, за не се виждат. Отговорните производители доставят частите на конструкцията непокътнати.

Вашият коментар