You are currently viewing Съставни части на една интериорна врата

Съставни части на една интериорна врата

Сега ще разгледаме какво представлява една обикновена интериорна врата, нейните съставни части и елементи, както и видовете материали, от които може да бъде направена.
Ще започнем от съставните й части,  а една част от вратата са нейните первази.


– Первазът е дълга линия хоризонтално или вертикално поставена около крилото и в касата. Обикновено са два отстрани на крилото и един отгоре – от едната страна на вратата и от другата – т.е имаме два комплекта по три броя первази. Первазът може да бъде два типа прав или объл и също така се разделя на още два вида – щоков/нерегулируем или регулируем плаващ перваз.  Регулируемият плаващ первази има част, която влиза в касата на вратата, тази част се нарича „перо”. Наричат се регулируеми, защото може да се регулира степента, която влиза в касата, така че да обхване точно зида.


Нерегулируемите первази нямат тази част – „перо” и не влизат в касата, а само се лепят.


Облите первази обикновено се използват при по-криви стени, за обиране на кривините.


Касата – касата е частта, която обхваща зида. Тя има различни размери. Съществуват права, обла и каса панел. Касата панел е направена специално за панелни жилища с ЛМК, като облича метала и не стеснява светлия отвор. Частта, в която влизат первазите се нарича „нут”. Има една допълнителна част към касата, чието прилагане не винаги е необходимо – уширителна планка, като се използва, само когато размерите на зида е между два размера на каса и е трудно неговото обхващане поради вероятна денивелация на стените.


Крилото бива фалцово и без фалцово/тапетно.  Т.е може да лежи на первазите или да влезне в касата и да е наравно с тях. Вътрешността може да бъде пчелна пита, перфо ПДЧ, рамка от масив и оребрение и др. Покритието може да бъде фолио, естествен фурнир, ламинат, меламинови смоли и др.


Обковът бива: панти, дръжки, брава и ключове.

Вашият коментар