You are currently viewing Как се сменят вътрешни врати в панелно жилище?

Как се сменят вътрешни врати в панелно жилище?

Започвайки ремонт в панелен апартамент не винаги си представяме какви проблеми могат да ни очакват. Един от тях е смяната на интериорните врати.
Технологията на строителство на такива жилища предполага, още при строежа, отливане на каси от метал в панелите. За времето си такова решение е било чудесно, тъй като е спестило доста усилия, труд и финанси за строителство на блокове. Но в съвремието имаме друг проблем – голяма част от жилищата имат нужда от радикален ремонт и това създава още редица неприятни моменти.

Два начина за подмяна интериорни врати в жилище с панелно строителство.

  • Премахване на металната касата

Изкъртването на металните каси, причинява доста прах за собствениците и би притеснило съседите с много неприятен шум. Самият процес се изразява в следното – изрязване и отстраняване на металната каса със специална техника, което е много трудоемко и шумно. Тази дейност е добре да се прави, когато жилището е в цялостен ремонт и няма поставени мебели и подови настилки, тъй като има вероятност да бъдат наранени. Обаче позитивното е, че след като се махнат металните каси има възможност да се монтират съвременни качествени и красиви врати.
В по-голямата част от случаите такъв демонтаж е невъзможен, тъй като хората правят само частичен ремонт на жилището или пък не искат да се образуват неописуеми разрушения и тогава се предлага втория начин, който е доста приемлив.

  • Инсталация на интериорните врати върху металната каса

Преди няколко години назад се предлагаше един единствен вариант на смяна на такъв тип врати – поставяне на стандартна каса върху металната, но в този случай светлият строителен отвор се стеснява средно с около 10-12 см. Това е изключително много! Само помислете, ако една врата има широчина 70 см, и се избере да се сложи стандартна каса отгоре на старата, тогава размера на вратата в ширина ще намалее до 58-60 см! През такива врати почти е невъзможно да се внасят мебели или големи уреди за дома.
Затова вторият вариант е най-удачен! Той представлява обличане на метална лята каса с дървена такава, която е тънка и стеснява отвора само с около 2,5 см. Така смяната на интериорна врата стана по-лесна и без разрушителни дейности. Избирате цвят и модел, а другото оставяте на професионалистите, които ще вземат мерките и ще пуснат за изработка вратата.
Трудностите при монтажа не са малко – всички знаете, че панелът се изкривява с всяка изминала година от тежестта на сградата. Вследствие, на което се образуват големи денивелации по стените, които не са за подценяване и задължително се отбелязват при поръчка и монтаж.
Новите интериорни врати определено ще внесат нов живот в жилището и ще радват собствениците години наред, чак до следващия ремонт, ако се наложи изобщо такъв.
Не се колебайте и не му мислете много – когато има начин да си направите живота по-комфортен, трябва да се възползвате още сега!

Вашият коментар