You are currently viewing Основните покрития на интериорните врати

Основните покрития на интериорните врати

Съвременните интериорни врати имат много опции за покрития, което предполага достатъчно свобода, даваща възможност за съобразен избор според конкретната ситуация, включваща дизайна и експлоатационните параметри, които потребителят търси.

Видове покрития:

  • покритие – ламинат;
  • покритие – естествен фурнир;
  • покритие – еко фурнир;
  • покритие – PVC филм;
  • покритие – боя;
  • покритие – лак.
 • Тези покрития влияят не само на външния вид, но и на останалите параметри на модерните интериорни врати.

Покритие -ламинат

Това покритие е на основата на достатъчно дебела хартия, съставена от много слоеве и импрегнирана с фенолни и други подобни смоли. Хартията има определен цвят и е с нанесен отгоре филм (ламиниран), който се поставя, чрез горещо пресоване. Определяме като най-отличаващи се предимства на такива врати – ниската цена и богат избор от цветове, тъй като материалът може да имитира всякаква текстура. Недостатъкът е ниската устойчивост на износване. На местата, където крилото е в контакт с рамката на вратата, бързо се появяват петна от износване. Същото важи и за повърхността в близост дръжката – поради многократното докосване с ръце, мястото постепенно избледнява.

Покритие – естествен фурнир

Този завършек изглежда почти същият като натуралното дърво, но с разликата, че тук цената е много по-евтина при такива врати. Те са перфектно решение, когато дизайнът и излъчването са от изключително значение. Фурнированите врати са практични и имат добра устойчивост на влиянието на околната среда – умерена влажност, физически удар и температурни колебания. Текстурата на дървесината на такива врати е много по-богата и реалистична от тази на ламинираните врати и по-висока износоустойчивост.

Покритие – еко фурнир

Този вече налагащ се материал сред потребителите, по своите параметри е подобен на естествения, но се произвежда по различен начин – чрез вакуумно пресоване. Суровините са дървени стърготини с компонент на полимерно свързващо вещество, които след преминаване през пресата се превръщат в плътни листове фурнир с реалистична дървесна текстура. Такива врати съчетават естетиката на естественото дърво и експлоатационните характеристики на изкуствените материали – механична здравина, дълга употреба, стабилност на цвета и устойчивост на влага. Този материал е екологично чист и поради това са предпочитан за детски стаи.

Покритие – PVC филм

Вратите, покрити с PVC фолио, приличат доста на тези от еко фурнир. Те са устойчиви на повечето външни влияния, не избледняват и качествено имитират всякакви естествени материали. Повърхността на покритието е допълнително защитена от прозрачен филм. Крилото на такива врати обикновено е кухо, така че те имат значително по-лека. Подобно на еко фурнира, PVC филмът е напълно устойчив на влага, поради което е подходящ за мокри помещения.

Покритие – боя

Добре позната и прилагана опция за покритие, която може да се каже, че е стандартна. Основното предимство е възможността да боядисвате отново вратата по всяко време, променяйки нейния цвят и дори дизайн. Недостатъкът е сложността на процедурата, както и лошата устойчивост на много видове боя към определени видове външни влияния. Днес за боядисване на врати се използват главно акрилни и алкидни емайли, както и нитро бои.

Покритие – лак

Този вид покритие се използва за врати, направени основно от масивно, естествено дърво. Има много опции за лак – прозрачен, тониращ, гланциран, матов. Благодарение на него можете да придадете на дървото желания нюанс, да дадете благороден блясък и да го предпазите от повреди.

Вашият коментар