You are currently viewing Основните покрития на интериорните врати

Основните покрития на интериорните врати

Съвременните интериорни врати имат много опции за покрития, така че можете да изберете опцията, която е най-подходяща за конкретната ситуация и дизайна и експлоатационните параметри.

Видове покрития:

 • ламиниран паркет;
 • естествен фурнир;
 • интервал на еколинията;
 • PVC
 • боя
 • оцветяване с лак
 • Тези покрития влияят не само на външния вид, но и на останалите параметри на модерните интериорни врати.

  Ламиниран паркет

  Това покритие е плътна многослойна хартия, импрегнирана с фенолни и други подобни смоли. Хартията има определен цвят и е покрита отгоре с ламиниращ филм, който се нанася чрез горещо пресоване. Основните предимства на такива врати са ниската цена и богат избор от цветове, тъй като хартията може да имитира всякаква текстура. Недостатъкът е ниската устойчивост на износване. На местата, където платното е в контакт с рамката на вратата, бързо се появяват плешиви петна. Същото важи и за района в близост до замъка – поради личното докосване с ръце, хартията постепенно се износва.

  Естествен фурнир

  Този завършек изглежда почти същото като масивното дърво, докато такива врати са много по-евтини. Те ще бъдат чудесен избор, когато дизайнът и престижът са от изключително значение. Фурнированите врати са практични и имат добра устойчивост на влиянието на околната среда – умерена влажност, физически удар и температурни колебания. Текстурата на дървесината на такива врати е много по-богата и реалистична от тази на ламинираните врати и по-висока износоустойчивост.

  Интервал на Ecointerline

  Еко фурнирът по своите параметри е подобен на естествения, но се произвежда по различен начин – чрез вакуумно пресоване. Суровините са дървени стърготини с компонент на полимерно свързващо вещество, които след преминаване през пресата се превръщат в плътни листове фурнир с реалистична дървесна текстура. Такива врати съчетават естетиката на естественото дърво и експлоатационните характеристики на изкуствените материали – механична здравина, дълъг експлоатационен живот, стабилност на цвета и устойчивост на влага. Този материал е екологично чист и такива врати са подходящи за монтаж в детска стая.

  PVC филм

  Вратите, покрити с PVC фолио, приличат на еко фурнир. Те са устойчиви на повечето външни влияния, не избледняват и качествено имитират всякакви естествени материали. Повърхността на покритието е допълнително защитена от прозрачен филм. Платното на такива врати обикновено е кухо, така че те имат малка маса. Подобно на еко фурнира, PVC филмът е напълно устойчив на влага, поради което е подходящ за мокри помещения.

  Боя

  Добре позната и позната опция за покритие, която може да се нарече класическа. Основното предимство е възможността да боядисвате отново вратата по всяко време, променяйки нейния цвят и дори дизайн. Недостатъкът е сложността на картината, както и лошата устойчивост на много видове боя към определени видове външни влияния. Днес за боядисване на врати се използват главно акрилни и алкидни емайли, както и нитро бои.

  Тониращ лак

  Този вид покритие се използва за довършителни врати, изработени от масивно дърво. Има много опции за лак – прозрачен, тониран, гланциран, матов. Благодарение на него можете да придадете на дървото желания нюанс, да дадете благороден блясък и да го предпазите от повреди.

Вашият коментар