You are currently viewing Интериорната врата и нейният правилен избор

Интериорната врата и нейният правилен избор

Интериорните врати са основна част от вътрешния дизайн на личното си жилище. В днешно време те биват основна тема в модните статии за обзавеждане и са доста нашумяла тема, като биват категоризирани по много белези – качество, дизайн и материал. Главната проблематика идва от това чудене и лутане кой избор на интериорна врата би бил по правилен, поради факта че пазара е пренаситен с най-различни модели и стилове.

В процеса на подбиране на врата трябва да знаем за какво помещение ни е нужна, какви функционалности ще изпълнява в дома ни, какъв дизайн ще се комбинира в жилището ни.

Вратата има отговорност да задоволява определени нужди:

– красота;

– функционалност;

– надеждност.

Вратите е нужно да притежават красив оттенък и оптимално да разделят жилищното пространство. Ако типът на вратите е със стъкло да допускат нужното количество светлина.

За нашия пълноценен отдих и почивка ние се нуждаем от достатъчно шумо и топлоизолация, която трябва да бъде осигурявана именно от вратата.

Правилният монтаж, доброто уплътнение и прагът спомагат за тази цел. Надеждността на вратата се определя от следните характеристики:

– Устойчивост на механически въздействия;

Влагоустойчивост – материалът трябва да издържа и на пара, без да се променят неговите физически параметри.

Устойчивост на слънце. Под въздействието на слънчевите лъчи материалът изгаря или както най-често се случва да наблюдаваме избледняване на цвета.

Когато е правилно подбрана конструкцията, и се дава възможност да изпълнява своите функции за дълъг период от време. По начин на отваряне вратите биват –люлеещи, плъзгащи и тип хармоника. Зависи на нас за какво помещение са ни необходими.

Съществена роля при избора на врати изиграва и материалът, от който са изработени. Той оказва влияние на тяхната надеждност и сигурност. Най разпространени са:

Дърво – натурален материал, който не вреди на здравето и е много подходящ за жилищно помещение.

MDF,HDF,ПДЧ – те са едни от най–използваните и разпространени материали.

Като недостатък на HDF можем да споменем, че не трябва да се използва в помещения, където има голяма влажност.

Стъкло – използва се закалено стъкло, което е в пъти по-здраво от обикновеното и при счупване е безопасно за нас. То е много често използвано от дизайнерите в последните години.

Покритието на вратата има възможност да е от формата на PVC фолио, 3D полипропиленов ламинат, боя и др.

Вратата трябва максимално да подхожда по стил на интериора. Изборът на цвят и модел се определят от дизайна и нашите вкусови качества и предпочитания. В магазинната мрежа се предлагат врати в различни светли и тъмни гами. Моделът на вратата може да бъде със стъкло, със фрезовка или плътен изчистен – пак е въпрос на личен избор.

Монтажът на вратата също е от значение – правилно монтираната врата създава усещане за простор в помещението. Трябва да си изберем и посока на отваряне – навън или навътре, за да ни бъде удобно.

Благодарение на правилно подбраната врата нашият дом може да изглежда луксозно, стилно и уютно.

Вашият коментар