Интериорната врата и нейният правилен избор

Интериорната врата и нейният правилен избор

Интериорните врати са важна част от интериора на нашето жилище. В днешно време те са много актуални и се различават по много параметри – качество, дизайн и материал. Въпросът е как да изберем правилно интериорна врата от съществуващото многообразие на пазара.

Когато избираме врата трябва да знаем за къде е нужна вратата, какви функции ще изпълнява в дома ни, какъв дизайн ще подхожда в жилището ни.

Вратата трябва да отговаря на следните потребности:

– красота;

– функционалност;

– надеждност.

Вратите трябва да бъдат красиви и правилно да разделят жилищното пространство. Ако моделът на вратите е със стъкло да пропускат нужното количество светлина.

За нашия пълноценен отдих и почивка вратата трябва да има и добра топло и звукоизолация.

Правилният монтаж, доброто уплътнение и прагът помагат за това. Надеждността на вратата се определя от следните характеристики:

– Устойчивост на механически въздействия;

Влагоустойчивост – материалът трябва да издържа и на пара, без да се променят неговите физически параметри.

Устойчивост на слънце. Под въздействието на слънчевите лъчи материалът изгаря или си променя цвета.

Когато е правилно подбрана конструкцията, тя може да просъществува дълго. По начин на отваряне вратите биват –люлеещи, плъзгащи и тип хармоника. Зависи на нас за какво помещение са ни необходими.

Съществена роля при избора на врати изиграва и материалът, от който са изработени. Той оказва влияние на тяхната надеждност и сигурност. Най разпространени са:

Дърво – натурален материал, който не вреди на здравето и е много подходящ за жилищно помещение.

MDF,HDF,ПДЧ – те са едни от най–използваните и разпространени материали.

Като недостатък на HDF можем да споменем, че не трябва да се използва в помещения, където има голяма влажност.

Стъкло – използва се закалено стъкло, което е в пъти по-здраво от обикновеното и при счупване е безопасно за нас. То е много често използвано от дизайнерите в последните години.

Покритието на вратата може да бъде – PVC фолио, 3D полипропиленов ламинат, боя и др.

Вратата трябва максимално да подхожда по стил на интериора. Изборът на цвят и модел се определят от дизайна и нашите вкусови качества и предпочитания. В магазинната мрежа се предлагат врати в различни светли и тъмни гами. Моделът на вратата може да бъде със стъкло, със фрезовка или плътен изчистен – пак е въпрос на личен избор.

Монтажът на вратата също е от значение – правилно монтираната врата създава усещане за простор в помещението. Трябва да си изберем и посока на отваряне – навън или навътре, за да  ни бъде удобно.

Благодарение на правилно подбраната врата нашият дом може да изглежда луксозно, стилно и уютно.

Вашият коментар

Close Menu