You are currently viewing Блиндирани стъклени врати

Блиндирани стъклени врати

Традиционно, когато се използва думата блиндирана врата хората си представят само една метална конструкция без нищо вложено допълнително в крилото ѝ. Модерните блиндирани стъклени врати са грациозни и могат да бъдат част, дори от най-добрите архитектурни творения. Блиндираните стъклени врати извършват основната си задача, която включва преди всичко защита на жилището от влизане на крадци.

Какво е блиндирана стъклена врата

Блиндираните стъклени врати служат за защита срещу взлом и проникване. Затова най-често те се поставят на обществени сгради и частни домове, за да се предпазят хората от въоръжено нападение. Блиндираната стъклена врата може да издържи на мощна взривна вълна, така че неслучайно се среща в банки, държавни служби, летища и големи търговски центрове.

При направата на подобни врати се използват удароустойчиви стъкла (двоен стъклопакет), издръжливи на механични въздействия, удари и дори продължителна стрелба (в зависимост от класа на бронираното стъкло). Такива врати са оборудвани с фитинги против кражба и са много надеждни.

Особеността на стъклената блиндирана врата е в това, че дори и при продължителни опити да я отворите, това ще е обречено на провал. Дори стрелбата или взривът няма да я повредят. Не изключваме, драскотини и повреди, които могат да останат отвън след механичното въздействие, но целостта на крилото няма да бъде компрометирана.

В допълнение, блиндираната врата има всички предимства, характерни за висококачествените стъклени врати. Тя не само ще предпази апартамента от кражба с взлом и дори въоръжени нападения, но и:

 • има добра огнеустойчивост;
 • устойчивост на студен климат;
 • има добри топлоизолационни характеристики;
 • има добра шумоизолация;
 • има атрактивен и елегантен външен вид.

Блиндирана врата със стъкло

Какво е бронирано стъкло

Необходимо е да се прави разлика между стъкло с повишена якост – закалено и триплекс от бронирано. Триплексът и закаленото стъкло с необходимата дебелина са близки по своите свойства до бронираните. Те могат да издържат дълго време да бъдат удряни от тежък предмет (например чук).

Бронираните стъкла са разделени на подкатегории

 • удароустойчиви;
 • устойчиви на проникване;
 • защитени от куршуми.

Тези класове от своя страна са разделени на още няколко вида в съответствие с целта и нивото на сигурност. Ламинирано бронирано стъкло е направено на базата на триплекс. Свойствата на бронята се определят от броя на слоевете стъкло и свързващият ги полимер, както и от дебелината им. Дебелината на бронираното стъкло точно зависи от класа на защита и варира от 13,5 мм до 95 мм.

Ако за монтажът се изисква само стъкло, устойчиво на механични повреди, дебелината му обикновено съответства на 5 – 11 мм. Това е напълно достатъчно, за да устои на целенасочен удар от камък или друг предмет. Но подобни стъкла не принадлежат към бронираните, а са само устойчиви на удар. Ако има заплаха от въоръжена атака, тогава е по-добре да изберете бронирано стъкло с дебелина от 15 мм до 50 мм.

Тази опция ще предпази от стрелба с огнестрелно оръжие. По-дебелите стъкла се считат за взривозащитени. Иновативните производства дават възможност да се правят не само бронирани, но в същото време елегантни и красиви стъкла, които могат да украсят всеки дом или офис.

Вариантите за производство на бронирано стъкло

 • стъкло с повишена прозрачност;
 • матово или тонирано;
 • тонирани с различни цветове;
 • тонирано стъкло с шарка.

Врата със специално бронирано стъкло

Непробиваемо стъкло

Модерното бронирано стъкло, което с право се нарича непробиваемо е многослоен композит, изработен от силикатно стъкло, плексиглас, поликарбонат и полиуретанови листове. Бронираният триплекс може също да включва кварцово стъкло, керамично стъкло и синтетичен сапфир.

Европейските доставчици на блиндирани врати произвеждат триплекс, състоящ се от слоеве сурово флоат стъкло с поликарбонат. Листът от поликарбонат в такъв панел е инсталиран от вътрешната страна. Задачата на пластмасата е да улавя вибрациите от ударната вълна, които възникват, когато например, куршум се сблъска с непробиваемото стъкло. Ако в многослойната структура няма поликарбонат, ударната вълна, която се предшества куршума, ще пръсне стъклото, дори преди куршумът да го докосне и куршумът ще премине свободно през този панел.

Недостатъците на бронираните стъкла

 • голямо тегло;
 • пластмасова стратификация в резултат на температурни промени.

Има и друга технология при създаването на стъклени панели и тя се основава на различен принцип. Пластмасовият лист също се поставя последен, но първо се монтират слоевете от левкозафир, кварцово стъкло или керамично стъкло, които да посрещнат куршума. Предният слой от триплекс, направен от гореспоменатите свръх твърди материали, посреща куршума, средният слой от топлоукрепено стъкло го задържа вътре в стъклото, а пластмасовият слой улавя ударната вълна, предотвратявайки появата на вторични фрагменти. Предимствата на блиндираните врати с този тип бронирано стъкло, че са 3-4 пъти по-леки и с по-малка дебелина от оригиналната версия.

Вашият коментар