You are currently viewing Блиндирани стъклени врати

Блиндирани стъклени врати

Традиционно, когато се използва думата блиндирана врата, се представя глуха метална конструкция, наподобяваща резервоар. Модерните блиндирани стъклени врати са елегантни и грациозни и могат да украсят най-добрите архитектурни творения. Блиндираните стъклени врати изпълняват основната функция за защита на къща или помещение от взлом и неразрешено влизане със 150%.

Какво е блиндирана стъклена врата

Блиндирана стъклена врата е монтирана за защита срещу взлом и проникване. Затова най-често те се инсталират във входната група или в помещенията, в които се извършват операции с ценности и пари в брой, за да се предпазят хората от въоръжено нападение. Блиндирана стъклена врата може да издържи на мощна взривна вълна, така че може да бъде намерена в банки, държавни служби, летища и големи търговски центрове.

При производството на тези блиндирани врати се използват удароустойчиви прозорци с двоен стъклопакет, устойчиви на механични въздействия, удари и дори стрелба за дълго време (в зависимост от класа на бронираното стъкло). Такива врати са оборудвани с фитинги против кражба и са много надеждни.

Особеността на блиндираната врата е, че можете да опитате да я счупите дълго време или да я отворите със стъклорезачка, което няма да доведе до никакъв резултат. Дори стрелбата или взривът няма да навредят на присъстващите на вратата. Разбира се, драскотини и повреди могат да останат отвън след механично въздействие, но целостта на платното няма да бъде нарушена.

В допълнение, блиндираната врата има всички предимства, характерни за висококачествените стъклени врати. Тя не само ще предпази апартамента от кражба с взлом и дори въоръжени нападения, но и:

 • има добра огнеустойчивост
 • устойчивост на студен климат
 • има добри топлоизолационни характеристики
 • има добра шумоизолация
 • има атрактивен и елегантен външен вид

Блиндирана врата със стъкло

Какво е бронирано стъкло

Необходимо е да се прави разлика между стъкло с повишена якост – закалено и триплекс от бронирано. Триплексът и закаленото стъкло с необходимата дебелина са близки по своите свойства до бронираните. Те могат да издържат дълго време да бъдат ударени от тежък предмет (например чук).

Бронираните очила са разделени на:

 • удароустойчив
 • устойчиви на проникване
 • куршум

Тези класове от своя страна са разделени на още няколко вида в съответствие с целта и нивото на сигурност. Ламинирано бронирано стъкло е направено на базата на триплекс. Свойствата на бронята се определят от броя на слоевете стъкло и свързващия ги полимер, както и от дебелината им. Дебелината на бронираното стъкло точно зависи от класа на защита и варира от 13,5 мм до 95 мм.

Ако за монтажа се изисква само стъкло, устойчиво на механични повреди, дебелината му обикновено съответства на 5 – 11 mm. Това е напълно достатъчно, за да устои на целенасочен удар от камък или лост. Но такива очила не принадлежат към бронирани, а са само устойчиви на удар. Ако има заплаха от въоръжена атака, тогава е по-добре да изберете бронирано стъкло с дебелина от 15 мм до 50 мм.

Тази опция ще предпази от стрелба от огнестрелно оръжие. По-дебелите очила се считат за взривозащитени. Съвременните технологии дават възможност да се произвежда не само бронирана, но в същото време елегантна и красива чаша, която може да украси дом или офис.

Вариантите за производство на бронирано стъкло

 • стъкло с повишена прозрачност
 • матова или тонирана
 • тонирани с различни цветове
 • с цветен или матов модел
 • тонирано стъкло с шарка

Врата със специално бронирано стъкло

Непробито стъкло

Модерното бронирано стъкло, което с право се нарича прозрачна броня, е многослоен композит, изработен от силикатно стъкло, плексиглас, поликарбонат и полиуретанови листове. Бронираният триплекс може също да включва кварцово стъкло, керамично стъкло и синтетичен сапфир.

Европейските производители на блиндирани врати произвеждат триплекс, състоящ се от слоеве сурово флоат стъкло с поликарбонат. Листът от поликарбонат в такъв сандвич е инсталиран отстрани, който ще бъде вътре в стаята. Задачата на пластмасата е да овлажнява вибрациите от ударната вълна, които възникват, когато куршум се сблъска с непроницаемо стъкло. Ако в многослойната структура няма поликарбонат, ударната вълна, която се движи пред куршума, ще счупи стъклото дори преди куршумът да ги докосне и куршумът ще премине свободно през този сандвич.

Недостатъците на такива бронирани очила

 • голямо тегло
 • пластмасова стратификация в резултат на температурни промени

Друга посока в създаването на стъклена броня се основава на различен принцип. Пластмасовият лист също се поставя последен и първо се монтират слоевете от левкозафир, кварцово стъкло или керамично стъкло, които отговарят на куршума. Предният слой от триплекс, направен от гореспоменатите свръхтвърди материали, изравнява куршума, средният слой от топлоукрепено стъкло го държи вътре в стъклото, а пластмасовият слой овлажнява ударната вълна, предотвратявайки появата на вторични фрагменти. Предимствата на блиндираните врати с този тип бронирано стъкло са 3-4 пъти по-малко тегло, по-малка дебелина от оригиналната версия.

Вашият коментар