You are currently viewing 5 важни фактора при избора на блиндирана входна врата

5 важни фактора при избора на блиндирана входна врата

Ако решите да закупите входна врата изработена от метал, тогава е съвсем очевидно, че безопасността на конструкцията е един от приоритетите за Вас. Моделите изработени от стоманена ламарина издържат добре, както на силни въздействия, така и на опити за взлом.

Защо е важно да знаете дебелината на металния лист?

Дебелината на металния лист в крилото на блиндираната врата е сериозен проблем при избора на врата. Не е изненадващо, тъй като значението на този фактор е силно преувеличено. Колкото по-дебел е металът, толкова по-надеждна и издръжлива е входната врата – това е МИТ!

Всъщност цял набор от фактори влияят върху здравината на една блиндирана врата, а дебелината на метала не е в самото начало на този списък.

Какво гарантира надеждността на блиндираната входна врата?

Най-напред, качеството на стоманата, от която е направен металният лист. На второ място е дебелината на цялото крило на вратата – колкото е по-малка, толкова е по-неустойчива на взлом. Следващото, което не трябва да забравяте е това, че всяка входна врата трябва да има метално оребрение за подсилването ѝ. В средата на списъка е материалът, който е поставен между MDF панелите. Той бива два вида – минерална вата и полистирен. Погрижете се и за класа на взломоустойчивост на заключващите системи, както и на количеството и качеството на пантите, за да издържат теглото на вратата.

От по-горе изброените фактори, разбирате, че качествена входна врата е врата, която е с дебелина на крило 7 см. и повече, пълнежът и е минерална вата или полистирен, има метално оребрение и метален лист в сърцевината си. Запомнете, че врата с метал от 4 мм, но с дебелина на крилото 5 см, нискокачествени брави и евтини пълнители, няма да издържи ежедневното натоварване и няма да доведе до търсеното високо ниво на защита.

Дебелина на металния лист във входна врата

Твърдим, че дебелината на метала също играе роля за здравината на вратата. Погрешно е обаче да се ръководите от правилото: „Колкото по-дебел е стоманеният лист, толкова по-добре.“ Прието е, че металът трябва да е минимум 0,8 мм, а средната стойност е 1,2 мм, но максималната дебелина не се регулира. От различни производители можете да намерите блиндирани врати, произведени от метали с различни дебелини – от 0,8 до 4–5 мм.
Модерен вариант на блиндирана входна врата

По-малко от 1,2 мм

На пазара има блиндирани врати със стоманена ламарина по-малко от 0,8 мм. Такъв лист може да се деформира, когато се полага върху декоративен панел. Твърде тънкият метал може лесно да бъде счупен от нападател.

1,2 мм – 2 мм

Стоманеният лист с дебелина 0,8 мм, 1,2 мм или 1,5 мм е най-добрият избор. Висококачествената стомана с тази дебелина, може да издържи тежестта на декоративния панел и да предотврати взлом. В същото време 1,2-милиметровият стоманен лист не претоварва конструкцията и е лесен за използване за деца и възрастни хора. Входните врати от тежък метал могат да навредят и силната им тяга може да доведе до нараняване.

Повече от 2 мм

Понякога конструкциите са направени от по-дебел материал – от 1,5 до 4–5 мм. Използването на дебел метал увеличава механичната устойчивост на конструкцията – по-трудоемко е да се борави с входната врата. Подобно решение обаче има повече недостатъци:

  • метал с дебелина над 1,5 мм. увеличава цената на вратата;
  • вратата се оказва тежка, което усложнява доставката и качването и монтаж;
  • вратата може дори да се срути под тежестта си;
  • дебелият стоманен лист оказва повишено натоварване на пантите, което води до провисване и проблеми при употреба и да доведе до неприятната задача от постоянно регулиране на пантите.

Поради тези причини компетентните експерти не препоръчват да се инсталират удебелени блиндирани входни врати и поради високата цена те не са особено популярни сред купувачите.

След като избрахте сигурна и устойчива на взлом входна врата, не забравяйте да изберете и опитна монтажна фирма, тъй като монтажът също е много важен! Не подценявайте последния фактор!

Вашият коментар