You are currently viewing 10 факта за вратите

10 факта за вратите

Доста хора се замислят за вратите в жилищата си, чак когато им се наложи да ги сменят. Ние обаче искаме да ви запознаем с десет интересни и забавни факти за тях.

1. Според изследване направено от National Geographic, най-старата врата в Европа е на 5 100 години. Тя е открита от археолози, разкопаващи място в Цюрих, Швейцария.

2. Най-голямата в света врата се намира в сградата на НАСА, за сглобяване на превозни средства, в Космическия център Джон Ф. Кенеди, Флорида. Всъщност в този център има 4 на брой врати, като всяка от тях е голяма, за да позволява космически совалки да влизат или излизат от сградата. Вратите са високи около 140м и отнема 45 минути, за да се отворят или затворят.

3. Макар и да не са толкова големи, вратите на многобройните катедрали са тежки и изискват няколко души да ги отворят, така че те имат много по-малка врата, наречена врата за вграждане. Вградената врата позволява на хората да влизат и излизат с лекота.

4. Червена църковна врата представлява Пасха и е символ на убежище и безопасност.Те могат да бъдат намерени по целия свят. Особено голям брой църковни врати има във Филаделфия.

5. Вратите в Ирландия са доста колоритни благодарение на бунта, който са направили ирландците. Когато им било наредено да нарисуват вратите си в черен цвят, заради смъртта на кралица Виктория, те ги обрисували с множество цветове.

6. Има доста забавни истории, че цветовете по вратите в Ирландия са били боядисани по този начин, че когато членове от семейството се напият, да им бъде лесно да разпознаят домовете си, когато кръчмата затвори и е необходимо да се прибират.

7. Древните римляни са имали дори Бог на вратите. Богът на началото, завършека и прехода е Янус, който логично се простира и до бога на врати, порти, врати и проходи.

8. Има много твърдения, че ако сънуваш врата, то това означава, че те очаква ново начало, просветление и прочее.

9. Във фън шуй също входните врати са от голямо значение, понеже те могат да бъдат така поставени, че да спират негативната енергия към дома ви и напротив- да привличат само позитиви. Чрез прилагане на фън шуй към входната ви врата, която включва цвят, посоката, в която се намира, и подравняването й с други врати, можете да привлечете най-добрата енергия, която да обкръжи вас и семейството ви.

10. Фалшива врата е вратата, която води до никъде. В древен Египет тези врати са били познати, като врати за задгробния живот.

Вашият коментар