You are currently viewing 10 факта за вратите

10 факта за вратите

Домакинствата обръщат внимание на вратите в жилищата си, чак когато им се наложи да ги сменят. Ние обаче искаме да Ви запознаем с 10 интересни и забавни факти за тях.

  •  Според изследване направено от National Geographic, вратата с най-стар произход, намираща се на територията на стария континент, е на около над 5000 години. Тя е открита при разкопки в град Цюрих, Швейцария.
  • Най-голямата в света врата се намира в сградата на НАСА, в Космическия център Джон Ф. Кенеди, Флорида. Всъщност в този център има 4 на брой врати, като всяка от тях е толкова огромна, че да позволява космически совалки да влизат или излизат безпрепятствено. Вратите имат височина около 140 м, а за да се отворят или затворят минава време от 45 мин.
  • Макар и да не са толкова големи, вратите на многобройните катедрали по света, са тежки и изискват няколко души да ги отворят, така че те имат обикновено една по-малка врата, наречена врата за вграждане. Вградената врата позволява на хората да влизат и излизат с лекота.
  • Червените църковни врати представляват Пасха и са символ на убежище и безопасност. Те могат да бъдат намерени по целия свят. Особено голям брой църковни врати има във Филаделфия.
  • Вратите в Ирландия са доста колоритни благодарение на бунта, който са направили ирландците, когато им било наредено да нарисуват вратите си в траурен черен цвят, заради смъртта на кралица Виктория. Тогава те си ги обрисували с множество цветове, само не и в черен цвят.
  • Има доста забавни истории, че цветовете по вратите в Ирландия са били боядисани по този начин, че когато членове от семейството се напият, да им бъде лесно да разпознаят домовете си, когато кръчмата затвори и е необходимо да се прибират.
  • Древните римляни са били поклонници на много богове. Имали са и бог на вратите. Богът на началото, завършека и прехода е Янус, който логично се асоциира и с бог на врати, порти, проходи и др.
  • Има много твърдения, че ако Ви се присъни врата, то това може да значи, че Ви очаква ново начало, просветление и прочее.
  • Фън шуй движението също придава на входните врати голямо значение, понеже те могат да бъдат така поставени, че да спират негативната енергия към дома Ви и напротив- да привличат само позитиви. Чрез използване на правилата във Фън шуй, относно входната ви врата, която включва цвят, посока, в която се отваря, и подравняването ѝ с другите врати, можете да привлечете най-добрата енергия, която да обкръжи Вас и семейството Ви.
  • Фалшива врата е вратата, която води до никъде. В древен Египет използвали подобни врати, като врати към задгробния живот.

Вашият коментар