You are currently viewing Интересни факти за вратите

Интересни факти за вратите

Вратите са неделим елемент от всяка сграда и е факт, че без тях не можем. Искаме и Вие да забележите вратите или поне да ги оцените. Ето защо, създадохме списък със случайни и интересни факти за… познахте – врати!

7 факта за вратите

  1. C.Джонсън изобретява вратата през 1921 г. Само 5 години по-късно той създава първата врата за гараж – автоматична.
  2. На много църкви във Филаделфия вратите са боядисвани в червен цвят. Причината е преминаващите да знаят, че в лицето на храмовете могат да намерят убежище и да останат в безопасност.
  3. Много от вратите в Ирландия са с много цветове. Това е, защото при смъртта на кралица Виктория, на сънародниците ѝ е наредено да променят вратите си, боядисвайки ги в черно като знак на траур и съпричастност, но те се разбунтували и изявили несъгласието си, като изрисували вратите си в различни цветове.
  4. Най-старите известни врати бележат своето начало от древен Египет. Тогава вратите са били простовати, изградени предимно от плочи от дърво с панти от желязо.
  5. Изкуството на Фън Шуй се налага с правилото за безпрепятствен и чист достъп към вратата, което е много важно за хармоничния поток на енергия.
  6. Недобре остъклените прозорци и врати възлизат на 25% от сметките за енергия. Въртящите се врати също не са пример за добра изолация от студ. Те се движат много бързо, поради което може да не са достатъчно безопасни за човек, който минава през тях. В Ню Йорк има закон, според който тези врати не могат да се въртят на повече от 15 оборота на минута, нещо повече – счита се за незаконно.
  7. Вратата е символ на освобождение, надежда и спокойствие и ново начало.

Още 3 факта за вратите

  1. Групата The Doors е взела името си от така известната книга на Aldous Huxley, The Doors of Perception.
  2. Фалшива врата е врата, която води до никъде. В древен Египет този тип врати се знаят, като врати за задгробния живот.
  3. В древния Рим е било обичайно да се постави образ на фалос над врата на входа за богатство, благополучие и плодородие.

Вашият коментар