Нюанси при избора на входна врата

Нюанси при избора на входна врата

По назначение:

Преди всичко си струва да можем да различаваме временните и постоянните врати. Ако сте в процес на строене или в ремонт има смисъл да поставите дървена или тънка метална врата, докато не дойде време да поставите постоянна врата. Вратата, която ще поставите последна трябва да издържа на климатични условия, трябва да бъде шумо и топлоизолирана. В зависимост от спецификата на сградата или помещението едно от тези качества може да бъде по-важно от другите. В съответствие с функционалните особености се различават от противоударни, бронирани, звукоизолиращи, противопожарни входни врати. По предназначение входните врати могат да бъдат за жилища, търговски помещения или за бизнес сгради или вътрешни (на входовете на апартаменти, офиси, на етажи, в тавански помещения).

входна врата

По начина на отваряне:

Обикновено на входа на бизнес-сграда, апартаменти или офиси се използват люлеещи се врати. Но понякога може да видите и плъзгащи – като правилото е да са със стъклени врати в офис сградите и търговските центрове. По разположението на пантите входните врати се делят на леви и десни, на отваряеми навътре или отваряеми навън.

По количеството крила:

Най-разпространените врати са еднокрили, но понякога мястото позволява да се поставят двукрили или врати с пасивно крило. Двукрилите врати се състоят от две движещи се крила или от едно движещо и едно пасивно крило, като има и вариант размерът на пасивното крило може да бъде малък и запълващ остатъка от светлият отвор.

бяла входна врата

По формата на светлият отвор:

Стандартните врати имат правоъгълна форма. Имат и отвори във формата на арка – полукръгли разширяващи се във височина. Това е въпрос на естетически предпочитания и дизайн. Понякога правоъгълният отвор го коригират, за да стане арковиден. А арковидният го стесняват, за да стане правоъгълен.

По степен на устойчивост против взлом:

За жилищни помещения се използват врати от 1-ви до 4-ти клас на устойчивост против взлом от общо 13 класа. Колкото по-висок клас е вратата, толкова по-скъпа е тя. Затова при избора на врата си струва да вземете мерки. Вратите, които започват от 5-ти клас устойчивост против взлом се поставят в специални помещения, например като банкови хранилища.

Вашият коментар

Close Menu