You are currently viewing Как да се грижите за входната си дървенa врата

Как да се грижите за входната си дървенa врата

Важно е да се грижите за Вашата входна врата, гарантирайки, не само добрия ѝ външен вид, но ѝ нейните експлоатационни качества при променливите условия в климата.

За да поддържате дървената си врата е важно да я проверявате старателно поне един път на година. Но ако не сте строител или дърводелец, може да не сте на запознати какво да търсите, затова съставихме този удобен списък от наши препоръки за проверка.

Пантите все още ли са стабилни?

Ако вратата не е на мястото си в касата, означава, че е „пропаднала“. Повечето пъти проблемът идва от пантите, явно те ще трябва да се затегнат. Още един начин да познаете, дали вратата Ви е увиснала е, ако тя опира в подовата настилка, когато я отваряте и затваряте. Почиствайте и смазвайте пантите си често, за да избегнете скърцане или друг проблем!

Бравата все още ли работи?

Проверката е лесно изпълнима, защото я прилагате ежедневно, докато използвате вратата си. Погледнете, дали действието за заключване все още е лесно и ключът Ви влиза в патрона. Ако сте в ситуация, в която това не е изпълнимо, то няма изгледи да се подобри само, освен ако не се включите активно! Нашите специалисти препоръчват смазване на заключващите системи и ключовете веднъж в месеца с графитена смазка.

Има ли празнини около крилото?

Важно е да проверите около крилото за излишни пропуски, защото това може да е белег за износени уплътнения, което в крайна сметка да доведе до навлизане на влага. Ако те са захабени, сменете ги по-бързо, защото това е неголям разход за сега, а в бъдеще, когато пораженията са необратими ще платите цяла врата.

Правилно ли се отваря и затваря?

Отново това е проверка, която вероятно ще забележите през ежедневието си. Ако вратата се запира, тя сигурно е „пропаднала“ (вижте по-горе), като в този случай първата Ви проверка трябва да бъде пантите. Ако това не е проблемът, вратата може да се е изкривила и това за съжаление ще се дължи на влагата попаднала в самата врата. Начин да разберете, дали входната Ви врата се е изкривила е, ако проблемът добива по-голям мащаб при лошо време. Влагата набъбва, когато вратата е мокра, а след това се свива, когато е суха. След като вратата се изкриви, наистина няма какво да направите, за да я поправите, освен да планирате известни разходи за купуването на нова.

Целта на провеждането на тези редовни проверки е да се гарантира, че навреме можете да отстраните евентуални нередности, за да нямате по-големи финансови загуби занапред.

Вашият коментар