You are currently viewing Характеристики на интериорната врата

Характеристики на интериорната врата

Интериорните врати са неизменно обзавеждане във всички домове. Какво обаче е необходимо да имате като информация, преди да се насочите към определен модел? Ще Ви покажем интериорните врати и характеристиките им, с техните плюсове и минуси.

​ Материали и дизайн

Първо, трябва да определите стилово, кои врати се доближават до обзавеждането Ви, а след това да се спрете и на материала им на изработка. Ще срещнете врати от – МДФ, HDF, PVC, както и от стъкло и дърво. В услуга на добрия цялостен облик на дома, вратите по-добре да не бъдат различни, а поне сходни, за да не губят от красивия си вид погълнати от хаотичен интериор.

Механични повреди, устойчивост на влага

В помещения изложени на всекидневна влажност – перално помещение и преди всичко баня, се монтират врати с водоустойчиво покритие. Желателно е да предпочетете врати, снабдени с плътни или фрезовани крила, ако в дома Ви има домашни любимци или малки деца, защото така, бихте свели риска от надраскване и нараняване на повърхностите им до минимум.

​ Важна ли е шумоизолацията?

Едно от най-важните неща в крилата на вратите и то не само при интериорните, това е шумоизолацията. Най-слабата шумоизолация е при PVC вратите, защото може да резонира. Звукът е добре изолиран при MDF или HDF вратите, защото те имат в крилата си структура от клетъчни пълнежи.

​ Какво мислите за топлоизолацията?

Интериорните врати с най-добра топлоизолация са тези от дърво, MDF или HDF. При вратите от PVC, задължително трябва да проверите колко камерни са! За по-добра топлоизолация, колкото повече са те, толкова способността за задържане на температурата непроменена в стаята, ще е по-висока.​

Плюсове и минуси на материалите – MDF и HDF

Плюсове

  • устойчивост на влага;
  • здравина и твърдост;
  • екологичност /при тях не се използват токсични материали/;

Минуси

  • при подценяване на инструкциите за експлоатация и почистване, има голяма вероятност, след време материала да се подуе и деформира;
  • риск за разлика в цветовете, което не се отнася за вратите от естествена дървесина;

Плюсове и минуси на ламинираните и фурнированите интериорни врати

Ламинираното покритие го има в различни цветове, дори може и да имитира дървесен декор. Eko фурнирът представлява естествени дървени частици на много тънки листове. Чрез него се обличат вратите от MDF или HDF.

​Плюсове

  • има възможност да бъдат изработени с доста различни фрезовки и цветове;
  •  важна роля има покритието, защото предимството му е, че устойчиво на влажност и слънце;
  • Еко фурнира наподобява естествения фурнир и не може да се каже, че му отстъпва, нито по отношение на външен вид, нито по качества. Има и сертификат за устойчивост – клас 4.

Минуси

  • вратите не трябва да бъдат подлагани, за дълго време, в непосредствена близост до източници на топлина;
  • с времето при Еко фурнира, цвета има риск да се промени;

Вашият коментар